Spar på vandet

Spar på vandet

1 m3 vand (1000 l.) koster 6,50 kroner fra vandværket (2013-priser). Heril kommer grøn afgift, vandafledningsafgift og moms - ialt er det ca. 55.00 kr. pr. m3 så vand er faktisk en betydelig post på budgettet.

En familie på 2 voksne og 2 børn bruger i gennemsnit 160 m3 vand om året. Hver gang, du sparer på vandet, er du med til at sørge for, at vi også har rent grundvand i fremtiden. Det er godt at tænke på, hver gang du lukker op for vandhanen - både på badeværelset, i køkkenet eller på skolen. Vi er blevet bedre til at spare på vandet, men det er vigtigt fortsat at være opmærksom på sine vaner og vandinstallationer. Check jævnligt om der er utætte vandinstallationer på ejendommen.

Aflæs vandmåleren om aftenen når alle i huset er gået i seng, og ingen bruger vand. Aflæs vandmåleren igen om morgenen før nogen bruger vand. Er aflæsningen om morgenen forskellig fra aflæsningen om aftenen tyder det på, at der er en utæthed i vandinstallationerne, som skal udbedres.

En utæt vandledning f.eks. under gulv, som får lov at løbe i månedsvis uden at blive opdaget, er en dyr affære. Aflæs derfor din vandmåler mindst en gang månedligt og undgå ubehagelige overraskelser, når vandregningen kommer. 

En vandhane som drypper, kan koste fra kr. 500-3.800 om året. Et toilet, der løber, kan nemt koste over kr. 5.000 om året. 

Et brusebad koster ca. 1 krone og 50 øre i minuttet. Husk, du behøver ikke bruge vand, mens du sæber dig ind, og lige så godt kan lukke for vandet i mens. Skift evt. til en vandsparende brusertype. 

Mange har en vane med at lade vandet løbe, mens de børster tænder. Det er der absolut ingen grund til.

Installer perlatorer (luftblandere) på vandhanen, det er nemt, billigt og effektivt.

Hvis din vaskemaskine er 10 år gammel, bruger den cirka 100 liter vand til en vask - en ny maskine med "A"-mærke bruger det halve. Brug spareprogram som reducerer forbruget af både el og vand. Og så bruger vaskemaskinen jo også strøm, så tænk på, om du ikke lige kan bruge tøjet en dag til, inden det ryger i vasketøjskurven. Brug vaskebold og spring forvasken over.

Udskift et ældre toilet med et nyt dobbeltskyllende (stort og lille skyl), husk at bruge "lille skyl", og spar 5-6 liter vand pr. skyl.

Bliver du opmærksom på ekstraordinært stort forbrug af vand, så kontakt straks vandværket eller din VVS-installatør. Dette gælder også, hvis du ser at vandet fosser op af jorden et eller andet sted, så der kan være brud på vandværkets ledningsnet. Kontakt da straks vandværket.

Grejs Vandværk | Grejsvej 10 | 7100 Vejle | Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. | Kontakt